10 pont, amit a jogosítvány megszerzéséhez tudnod kell

Minden ismerősöd és rokonod ellátott tanácsokkal a jogosítványszerzés menetéről? Mégis maradt benned kérdés? Vagy csak szeretnél megbízható, pontos tudást kapni? Olvasd el a jogosítványszerzés lépéseit! – A jelentkezéstől, az önálló vezetésig. 

Mikor kezdheted el? - Feltételek

5 alapvető feltételnek kell megfelelned ahhoz, hogy jogosítványt szerezhess:

 • A tanfolyamra akkor jelentkezhetsz, ha betöltötted a 16 és fél éves kort
 • KRESZ-vizsgán 16 év 9 hónapos korodtól vehetsz részt
 • Forgalmi vizsgán pedig akkor, ha elmúltál 17 éves
 • Igazolnod kell a legalább alapfokú (8 általános) végzettségedet eredeti iskolai bizonyítvánnyal
 • És szükséged lesz orvosi alkalmassági véleményre (erről mindent megtalálsz itt)
Basic online KRESZ-tanfolyam

A tanfolyam menete

A jogosítvány megszerzéshez szükséges képzés 3 nagy részre osztható: az elméleti (KRESZ-), a gyakorlati (forgalmi) és az elsősegélynyújtó tanfolyamra.

KRESZ

Az első szakasz az elméleti, más néven KRESZ-tanfolyam. Ennek során megismerkedsz a fogalomban való közlekedéshez szükséges fogalmakkal, szabályokkal, a vezetés elméleti oldalával és alapvető műszaki ismeretekkel. A tanfolyamot követően sikeres KRESZ-vizsgát kell tenned.

FORGALOM

Sikeres KRESZ-vizsgát követően kezdheted el a gyakorlati (forgalmi) oktatást. A forgalmi vizsgád előtt legalább 29 órát (+vizsga), illetve 580 km-t kell vezetned. Várhatóan azonban ettől több gyakorlásra lesz szükséged ahhoz, hogy sikeresen levizsgázz – és megtanulj biztonságosan közlekedni.

ELSŐSEGÉLY

Ahhoz, hogy jogosítványt szerezz, meg kell tanulnod az elsősegélynyújtás alapjait. Az elsősegélynyújtás tanfolyamot és vizsgát bármikor elvégezheted. A jogosítványodat azonban nem kaphatod meg nélküle.

A jogosítványodhoz tehát mindhárom részt el kell végezned és sikeres vizsgával zárnod.

A tanfolyamokkal kapcsolatos általános tudnivalók közül fontos még tudnod, hogy szigorú határidőkhöz kötött a képzés. Az elméleti tanfolyam megkezdésétől számítva 9 hónapon belül el kell menned vizsgázni (de ekkor még lehet sikertelen is), és 12 hónapon belül kell sikeres vizsgát tenned. Ezután 2 éved van arra, hogy a forgalmi vizsgát is sikeresen teljesítsd.

Ha a fenti határidők közül bármelyikből kicsúszol, a teljes képzést elölről (vagyis a KRESZ-tanfolyamra való jelentkezéstől) kell kezdened.

Olvass a három részről bővebben! (Kattints a részek nevére!)

HOGYAN KEZDJ NEKI?

Sejtem, hogy ezek után egyetlen kérdés villog pirosan a fejedben: „Oké, de mégis hogyan kezdjek neki?”

A legelső feladat ebben a folyamatban az autósiskola kiválasztása, ahol tanulni fogsz. A választás során temérdek szempont van, amit figyelembe vehetsz (vagy legalábbis kellene). Ezekről rögtön olvashatsz bővebben. Ha megvan a választott autósiskola, vedd fel velük a kapcsolatot (erről mindent megtalálsz itt)! A jelentkezéshez ki kell töltened a jelentkezés lapot, illetve ekkor kell kifizetned a tanfolyam első részletét is. (Autósiskolánknál a jelentkezést és a fizetést is elintézheted akár online is.)

7 SZEMPONT, AMIT GONDOLJ VÉGIG AUTÓSISKOLA-VÁLASZTÁSKOR

Nem is gondolnád, milyen sok múlik azon, hogy kivel tanulsz meg vezetni! A tanulás közben szerzett élmények meghatározzák, hogy milyen érzésekkel ülsz az autódba. Ha nem találod meg a hozzád illő oktatót, a tanulás során félelmet és szorongást érezhetsz. Ezek az egész életedre megutáltathatják veled a vezetést.
Ám egy jó oktató mellett a kezdetben félénk tanuló is magabiztosságot és örömöt lelhet a vezetésben.

Ugye, hogy nagyon nem mindegy? Ezért gyűjtöttünk össze 7 megkerülhetetlen szempontot, amit érdemes fontolóra venned választáskor.

Egy autósiskola szakmaiságát, oktatásának minőségét nagyon nehéz mérni vagy kívülről látni. Azonban mégis van néhány szempont, ami árulkodhat ezekről.

Napjainkra egyre több autósiskola „veszi fel” a modern technológia adta lehetőségeket: ilyen például egy informatív, szép honlap; online jelentkezési vagy fizetési lehetőség; sőt, egyre több autósiskolával találkozhatsz Facebookon is. Az online platformok egyáltalán nem garantálják, hogy az autósiskola „profi”, jó képzést nyújt vagy „jófejek” lesznek! Ennek ellenére érdemes ezeken szétnézned, már csak azért is, hogy egy első benyomást kapj róluk.

Tudtad, hogy van 3 hivatalos értékelés, amikkel az autósiskolákat minősítik? Ezek forrása a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont. Első, az ÁKÓ (Átlagos Képzési Óraszám) azt mutatja meg, hogy az adott autósiskola tanulói átlagosan hány vezetési órából vizsgáznak le sikeresen. Ez egy százalékos adat: a kötelező 30 óra jelenti a 100%-ot. Tehát ha egy autósiskola ÁKÓ-ja pl. 130%, az azt jelenti, hogy a tanulók 30%-nyi órával (vagyis 9 órával) többet vesznek a sikeres vizsga előtt, mint a kötelező – ez így 39 órát jelent összesen. Ez az érték általában 130-140% körül alakul.
A VSM (Vizsga Sikerességi Mutató) pedig az elméleti és forgalmi vizsgák sikerességét mutatja meg. Ez is százalékos érték, a 100% azt jelenti, hogy az autósiskola minden tanulója sikeresen vizsgázik. Persze ez lehetetlen; ez a szám általában 50-60% körül mozog elméleti vizsgák, és 40-50% körül van forgalmi vizsgák esetén.

Az ÁKÓ és VSM-mutatókat összesítve a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont honlapján keresztül érheted el. Minden autósiskola köteles feltüntetni a mutatóit a saját weboldalán is. A miénket az oldal aljára görgetve találod.

Rengetegen választanak az alapján autósiskolát, hogy ismerős, rokon vagy barát ajánlotta nekik. Ez természetesen jó! Hiszen Te is jobban megbízol a barátod szavában, mint egy szembejövő Facebook-hirdetésben, nem?

A megbízható forrás tehát kulcsfontosságú. Egyvalamit viszont mindig gondolj át ilyenkor: nem biztos, hogy ami neki jó, Neked is a tökéletes megoldás! Ugyanúgy, ahogyan ruhavásárláskor, itt is lehetnek teljesen eltérő igényeitek. Például míg valaki sokkal könnyebben tanul tantermi oktatással (kötött órákra bejárva, személyes oktatói magyarázattal, társakkal…), mások eredményesebbek az online tananyaggal haladva (saját időbeosztással, önállóan tanulva).

Azt gondold végig, hogy Neked mi a szimpatikusabb, hatékonyabb vagy kényelmesebb!

A jogosítványszerzés során a legerősebb hatást talán az oktatód és a vezetési órák gyakorolják. Éppen ezért fontos, hogy olyan autósiskolát válassz, ahol jól felkészült, tapasztalt, nagy szakmai tudással rendelkező, és mindemellett olyan oktatóval dolgozhass, akivel megtalálod a közös hangot és örömmel ülsz be mellé óráról órára. (Nehéz pillanatok persze mindig vannak. Ha legutóbb vért izzadva parkoltál egész órán, teljesen természetes, ha kevésbé szívesen jössz legközelebb…)

Az oktatók mellett érdemes szétnézned az autósiskola gépparkjában is. Az utcán sétálva sok oktatóautót láthatsz az autó tetején tanuló jelzéssel és az autósiskola logójával. Ebből sokszor látszik, hogy milyen kocsikat használnak jellemzően. Például mennyire újak, milyen értékűek, mennyire vannak karbantartva…  Nem mindegy, hogy egy ezeréves autón tanulsz, vagy egy pár éves, jól felszerelt járművön.

Ha vannak egyéni igényeid vagy preferenciáid, azokat mindenképp vedd figyelembe már az autósiskola-választáskor is!

Automata sebességváltós autóval egyre több autósiskola dolgozik, elektromos vagy hibrid kocsikkal viszont alig néhány. Mozgáskorlátozott oktatást pedig még ennél is kevesebben nyújtanak – Debrecenben például egyedül a Vida Autósiskola rendelkezik speciális oktatóautóval.

Szintén népszerűvé vált a „villámjogsi” vagy „rapidjogsi”. Ezek lényege, hogy gyorsabban elvégezheted a képzést, így hamarabb juthatsz jogosítványhoz, mint alapesetben. Erről a képzési formáról olvass bővebben itt!

A jogosítványszerzés nem olcsó dolog; 2022-ben a teljes képzés díja 250 ezer forint körül mozog.

Az autósiskolák hirdetéseiben is találkozhatsz akciókkal, kecsegtető ajánlatokkal. Ezek sok esetben valóban olcsóbban juttatnak jogosítványhoz, azonban nem árt körültekintően döntened ezeket illetően is. Lehetnek ugyanis olyan „csavarok” az akciókban, amelyekkel végül egyáltalán nem jársz jobban.

Mikre figyelj, hogy ne szaladj bele ilyenekbe?

 • Előfordulnak olyan akciók a KRESZ-tanfolyamra vonatkozóan, amelyek csak akkor érvényesek, ha az adott autósiskolánál folytatod a forgalmi oktatást is. Ilyenkor figyelj arra, hogy mennyibe kerülnek a forgalmi órák! Ha jelentősen több, mint más autósiskoláknál, lehet jobban jársz, ha inkább a forgalmi órákon spórolsz.
 • Ha a forgalmi órákat akciózzák le, arra kérdezz rá, hogy az akció az összes vezetési órára, vagy csak a kötelező 30 órára vonatkozik-e! Ugyanis ha csak a kötelező 30-ra, vedd figyelembe, hogy a pótórák valószínűleg sokkal többe fognak kerülni.
 • Vannak autósiskolák, ahol borsos összegeket számolnak fel, ha kiiratkozol tőlük és másik autósiskolánál folytatod a tanulást. Erre is érdemes lehet rákérdezned; nehogy kifizettessék veled az akciós árat, ha mégsem tudtok együtt dolgozni.
 • Sokszor úgy jönnek ki a lehengerlő ajánlatok, hogy „elfelejtődnek” a vizsgadíjak vagy az elsősegélynyújtó tanfolyam ára. Amikor árak után érdeklődsz, mindig számolj ezekkel is, mert biztos, hogy ki kell fizetned őket!

Noha B-kategóriás képzésen szinte minden autósiskolánál részt vehetsz, egészen más a helyzet akkor, ha a többi kategóriát választanád. Ezekben az esetekben járj utána, melyik autósiskola indítja az adott kategóriás képzést!

Arról, hogy melyik kategóriával mit vezethetsz, itt olvashatsz.

Lehet bármilyen felkészült egy autósiskola, ajánlhatja őket bárki és lehet bármilyen csábító is az ajánlata – ha nem szívesen járnál hozzájuk vezetni, inkább keresgélj tovább! Hidd el, rengeteget jelent, hogy hol tanulsz. Vezetni pedig – szerencsés esetben – egész életedben fogsz. Alapozd meg pozitív tapasztalatokkal és élményekkel a későbbieket, hogy mindig szívesen ülj majd volán mögé!

Kategóriák - Mivel mit vezethetsz?

A különböző típusú járműveket különböző fajta jogosítványokkal vezethetsz. Például a személygépkocsi vezetéséhez B-kategóriás jogosítvány szükséges. Így beszélhetünk A-, B-, C-, D- és E-kategóriás jogosítványról. De hogy is van ez pontosan: melyik kategóriával mit vezethetsz? Ebben a táblázatban ezt olvashatod el.

KategóriaFeltételeiVezethető jármű
 

B-kategória

 
betöltött 16,5 éves kor; 1. fokú orvosi alkalmassági vélemény; alapfokú végzettségszemélygépkocsi, tehergépkocsi (meghatározott maximális össztömeget betartva*); mezőgazdasági vontató könnyűpótkocsival; segédmotoros kerékpár, lassú jármű és pótkocsija; kerti traktor; és állati erővel volt jármű
 

A-kategória

 
betöltött 23,5 éves kor; 1. fokú orvosi alkalmassági vélemény; alapfokú végzettségmotorkerékpár (tömegtől, teljesítnénytől függetlenül); 15kW-ot meghaladó teljesítményű motoros tricikli
 

AM-kategória

 
betöltött 13,5 éves kor (alapfokú végzettség és orvosi alkalmassági vélemény nem szükséges)2,3 vagy 4-kerekű segédmotor, amelyet max. 50 cm3 belső égésű motor vagy max. 4 kW teljesítményű egyéb motor hajt, tervezési végsebessége max. 45 km/h, saját tömege pedig max. 350 kg
 

A1-kategória

 
betöltött 15,5 éves kor; 1. fokú orvosi alkalmassági vélemény; alapfokú végzettségmax. 125 cm3, max. 11 kW, 0,1 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányú motor; illetve olyan motoros tricikli, amelynek teljesítménye nem haladja meg a 15 kW-ot
 

A2-kategória

 
betöltött 17,5 éves kor; 1. fokú orvosi alkalmassági vélemény; alapfokú végzettségmax. 35 kW, 0,2 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányú motorkerékpár, amelyet nem kétszer akkora teljesítményű járműből alakítottak át
 

A1 B-kategória

 
korhatári feltétele nincsmax. 125 cm3,max. 11 kW, 0,1 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányú motorkerékpár; max. 15 kW teljesítményű motoros tricikli
 

C-kategória

 
betöltött 21 éves kor és B-kategóriás jogosítványautóbusz és trolibusz kivételével minden olyan gépkocsi, amelynek össztömege meghaladja a 3500 kg-ot, illetve az ilyen gépkocsiból és könnyű pótkocsiból álló szerelvény
 

D-kategória

 
betöltött 24 éves korautóbusz, illetve autóbuszból és könnyű pótkocsiból álló szerelvény
 

E-kategória

 
betöltött 21 év, illetve B- és C-kategóriára érvényes, nem kezdő jogosítványgépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló szerelvény
* B-kategória esetén a tömeghatárok pontosan eszerint alakulnak: 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, amely a vezetőn kívül legfeljebb nyolc utas szállítására tervezett és gyártott gépjármű; az előbbi pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó (könnyű) pótkocsiból álló járműszerelvény – ezen járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 4250 kg; és a fenti pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontató jármű saját tömegét – ezen járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg.

B-kategória

FeltételeiVezethető jármű
betöltött 16,5 éves kor; 1. fokú orvosi alkalmassági vélemény; alapfokú végzettségszemélygépkocsi, tehergépkocsi (meghatározott maximális össztömeget betartva*); mezőgazdasági vontató könnyűpótkocsival; segédmotoros kerékpár, lassú jármű és pótkocsija; kerti traktor; és állati erővel volt jármű

A-kategória

FeltételeiVezethető jármű
betöltött 23,5 éves kor; 1. fokú orvosi alkalmassági vélemény; alapfokú végzettségmotorkerékpár (tömegtől, teljesítnénytől függetlenül); 15kW-ot meghaladó teljesítményű motoros tricikli

AM-kategória

FeltételeiVezethető jármű
betöltött 13,5 éves kor (alapfokú végzettség és orvosi alkalmassági vélemény nem szükséges)2,3 vagy 4-kerekű segédmotor, amelyet max. 50 cm3 belső égésű motor vagy max. 4 kW teljesítményű egyéb motor hajt, tervezési végsebessége max. 45 km/h, saját tömege pedig max. 350 kg

A1-kategória

FeltételeiVezethető jármű
betöltött 15,5 éves kor; 1. fokú orvosi alkalmassági vélemény; alapfokú végzettségmax. 125 cm3, max. 11 kW, 0,1 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányú motor; illetve olyan motoros tricikli, amelynek teljesítménye nem haladja meg a 15 kW-ot

A2-kategória

FeltételeiVezethető jármű
betöltött 17,5 éves kor; 1. fokú orvosi alkalmassági vélemény; alapfokú végzettségmax. 35 kW, 0,2 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányú motorkerékpár, amelyet nem kétszer akkora teljesítményű járműből alakítottak át

A1 B-kategória

FeltételeiVezethető jármű
korhatári feltétele nincsmax. 125 cm3,max. 11 kW, 0,1 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányú motorkerékpár; max. 15 kW teljesítményű motoros tricikli

C-kategória

FeltételeiVezethető jármű
betöltött 21 éves kor és B-kategóriás jogosítványautóbusz és trolibusz kivételével minden olyan gépkocsi, amelynek össztömege meghaladja a 3500 kg-ot, illetve az ilyen gépkocsiból és könnyű pótkocsiból álló szerelvény

D-kategória

FeltételeiVezethető jármű
betöltött 24 éves korautóbusz, illetve autóbuszból és könnyű pótkocsiból álló szerelvény

E-kategória

FeltételeiVezethető jármű
betöltött 21 év, illetve B- és C-kategóriára érvényes, nem kezdő jogosítványgépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló szerelvény

 

Hogyan jelentkezz?

Ha sikerült kiválasztani, melyik autósiskolában szeretnél megtanulni vezetni, a következő feladatod a beiratkozás. Ezt jellemzően kétféleképpen tudod megtenni. Ha az autósiskola honlapján van online jelentkezési lehetőség, akkor pár kattintással, kényelmesen és villámgyorsan tudsz jelentkezni a képzésre. Ha nem találsz online felületet, a megadott telefonszámon, e-mail-címen keresztül vagy személyesen tudsz beiratkozni. A Neon Autósiskolánál többféle KRESZ-csomag közül választhatod ki a számodra tökéleteset. Ha ezzel megvagy, a választott KRESZ-csomagra kattintva tudsz jelentkezni. Mivel a teljes folyamat online zajlik, ez hihetetlenül gyors és kényelmes – ráadásul a csomagoknak hála, még személyre is szabható.

A beiratkozás során általában a személyes adataidat kell megadnod (ezért személyi igazolvány is legyen nálad!). Emellett a legtöbb autósiskolában ekkor kell befizetned a tanfolyam díjának első részletét (ez jellemzően a KRESZ-tanfolyam ára).

Ha online jelentkeztél, hamarosan felveszi Veled az autósiskola a kapcsolatot (pl. e-mailben), és megbeszélitek a további teendőket. Ha személyesen iratkoztál be, ekkor beszélitek meg őket.

Beiratkozás után kezdheted el az elméleti tanfolyamot. A tantermi oktatás időpontjairól az autósiskola tájékoztat majd. Ha pedig online tanfolyamot választottál, rövidesen e-mailben fogod megkapni a tananyaghoz való hozzáférésedet. (Ezt a Neon Autósiskolánál Debrecenben – a választott KRESZ-csomagodtól függően – 2 munkanapon vagy 12 órán belül éred majd el.)

Árak és fizetés

A jogosítvány megszerzése nem olcsó, ám életre szóló befektetés. Autósiskolák oldalait böngészve azt tapasztalhatod, hogy elég hasonló áron kínálják a szolgáltatásaikat. 2022-ben a tanfolyam – a kötelező 30 vezetési órával és vizsgadíjakkal együtt – 250 ezer forint körül van. Ha az autósiskola más, extra dolgokat is nyújt, az ár természetesen emelkedhet. Általában azt szoktam javasolni, hogy ha egy autósiskola picit drágább, de szimpatikus vagy jó véleményeket hallasz róla, ne azon a pár ezer forinton spórolj. A plusz órák, amiket az olcsóbb autósiskolánál esetleg venned kellene, bőven kiteszik az árkülönbséget.

25 000 FT-OS ÁLLAMI TÁMOGATÁS

Még nem múltál el 20 éves? Éppen kismama vagy, vagy kisgyermekkel vagy otthon? Akkor most kezdd el a tanfolyamot, és a sikeres KRESZ-vizsgád után visszaigényelhetsz 25 000 Ft-ot!

2018. július 1-től azok a tanulók, akik a sikeres KRESZ-vizsgájuk időpontjában még nem töltötték be a 20. életévüket, visszaigényelhetnek 25 000 Ft állami támogatást.

2020. július 1-jétől a támogatást kiterjesztették azon tanulókra is, akik a KRESZ-vizsga időpontjában csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozást segítő ellátásban részesültek.

Így igényelheted meg

 1. Végezd el a KRESZ-tanfolyamot és tegyél sikeres KRESZ-vizsgát!
 2. Az autósiskolád elkészíti és átadja neked az igényléshez szükséges papírokat!
 3. A Magyar Államkincstárhoz nyújtsd be az igénylésedet! Ezután már csak várnod kell, hogy megérkezzen a visszaigényelt összeg.

Folyton keringő tévhitek

"Az állam ingyenes KRESZ-tanfolyamot biztosít"

Állami támogatásként maximum 25 000 Ft-ot igényelhetsz vissza. Mivel Debrecenben a KRESZ-tanfolyam díja átlagosan 40-50 000 Ft körül van, a tanfolyam teljes díját nem kaphatod vissza.
Az is fontos, hogy a 25 000 Ft-os állami támogatást utólag igényelheted vissza. Tehát először ki kell fizetned az autósiskolának a tanfolyam árát, és csak a sikeres vizsga után kapod majd vissza az összeget.

"A támogatást az autósiskolától kapja a tanuló"

A visszaigényléshez szükséges igazolást ugyan az autósiskola állítja ki, a támogatást az államtól kapod. Így tehát ha megfelelsz a feltételeknek (és elindítod az igénylést), mindenképpen megkapod. (Ha a folyamatban bármilyen nehézséged adódna, célszerűbb az Államkincstárhoz fordulnod, mert az autósiskola nem biztos, hogy fog tudni segíteni.)

FIZETÉSI LEHETŐSÉGEK

Ezek a fizetéssel kapcsolatos kérdések talán benned is felmerültek:

Lehet (a Neon Autósiskolánál) részletekben fizetni?

Természetesen igen. Nem várjuk el egyetlen tanulónktól sem, hogy beiratkozáskor kifizesse a képzés teljes árát. A részletfizetés menete a következő:
1. A KRESZ-tanfolyam díját beiratkozáskor kell kifizetned.
2. A következő részlet a KRESZ-vizsgadíj, rutinpálya-használati díj és az elsősegélynújtó tanfolyam díja. Ezt KRESZ-vizsga előtt tudod teljesíteni.
3. A vezetési órák díját 10 óránként tudod befizetni.
4. A forgalmi vizsga díját pedig a forgalmi vizsga előtt kell befizetned.

Milyen fizetési lehetőségek vannak?

A Neon Autósiskolánál minden erőnkkel arra törekszünk, hogy Neked a legkényelmesebb legyen. Éppen ezért szinte mindent intézhetsz online - így a fizetést is. Ehhez biztonságos online bankkártyás fizetési rendszerrel dolgozunk. Ha pedig az online fizetés helyett a készpénzest választanád, ezt is megteheted személyesen az irodánkban.

Orvosi alkalmasság

Ha jogosítványt szeretnél, szükséged lesz orvosi alkalmassági vizsgálatra. Ennek az a célja, hogy megállapítsák, egészségügyileg alkalmas vagy-e a vezetésre. Az orvosi alkalmassági véleményt a KRESZ-vizsgáig kell beszerezned. Itt most megtalálsz minden-mindent, ami az orvosi alkalmassággal és vizsgálattal kapcsolatos.

 • személyi igazolvány
 • lakcímkártya
 • TAJ-kártya
 • ha már van jogosítványod
 • szemüveged, ha szükséges a vezetéshez (illetve, ha kontaktlencsét is használsz, ezt is feltétlenül jelezd a vizsgálaton)
 • szakorvosi véleményt, ha krónikus betegséggel rendelkezel

Bár nem mindig vizsgálnak mindent, az orvosi alkalmassági vizsgálat a következőket tartalmazhatja:

 • EKG
 • vérnyomásmérés
 • látásélesség szűrővizsgálata
 • látótér szűrővizsgálata
 • színtévesztés szűrővizsgálata

Életkortól és egészségi állapottól függően eltérő időközönként kell megújítanod az orvosi alkalmassági véleményedet.

 • Ha nem múltál el 40 éves, akkor 10 évente,
 • 40 és 60 éves kor között 5 évente,
 • 60 és 70 éves kor között 3 évente,
 • 70 éves kor fölött pedig 2 évente kell orvosi alkalmassági vizsgálatra járnod.

Egyes betegségek esetében ezek az időtartamok változhatnak – erről az orvosod tájékoztatni fog.

Ahogyan az alkalmassági vizsgálat gyakoriság, az ára is életkoronként változik. Eszerint 2022-ben:

 • Ha még nem múltál el 40 éves, 7200 Ft-ba,
 • 40 és 60 év között 4800 Ft-ba,
 • 60 és 70 év között 2500 Ft-ba,
 • 70 fölött pedig 1700 Ft-ba kerül az orvosi alkalmassági vizsgálat.

Ha külön szakorvosi, laboratóriumi vagy szemészeti vizsgálatra is szükséged van, ezek díja a fentiek mellett fizetendő.

A B-kategóriához szükséges orvosi alkalmassági véleményt a következő személyek illetve szervek állíthatják ki:

 • háziorvos
 • családorvos
 • foglalkozás- és egészségügyi ellátást nyújtó orvos
 • Magyar Honvédség
 • rendvédelmi szervek
 • nemzetbiztonsági szolgálat
 • MÁV által kijelölt orvos

Ha szakorvosi véleményre van szükséged (pl. egyes krónikus betegségek esetében), azt a megfelelő szakorvos állíthatja ki.

 • kettőslátás vagy a látóképesség jelentős csökkenése esetén (szemészeti vélemény)
 • nagyothallás esetén (fül-orr-gégszeti vélemény)
 • szívritmus-szabályozó használata, vagy korábbi szívinfarktus esetén (kardiológiai vélemény)
 • cukorbetegség esetén, tablettás vagy inzulinkezelés alatt álló személy esetén (diabetológiai vélemény)
 • súlyos idegrendszeri betegség, epilepszia vagy más tudatzavar esetében (neurológiai szakorvosi vélemény)
 • egyes mentális betegségek esetén (pszichiáter szakorvosi vélemény)
 • korábban diagnosztizált alkoholbetegség esetén (addiktológiai vagy pszichiáter szakorvosi vélemény)
 • súlyos veseelégtelenség esetén (belgyógyász vagy neurológiai szakorvosi vélemény)
 • a járművezetői képességet befolyásoló szervátültetés vagy implantáció esetén

Speciális esetekben (pl. súlyos betegségeknél) szükség lehet másodfokú orvosi alkalmassági vizsgálatra. Ezt szakorvosok végzik. 2022-ben a másodfokú orvosi alkalmassági vizsgálat szintén korosztályonként eltérő:

 • 40 év alatt 10 800 Ft,
 • 40-60 év között 7200 Ft,
 • 60-70 év között 4800 Ft
 • 70 év fölött 3200 Ft a díja.

Egyes betegségek kizáró tényezői lehetnek annak, hogy valaki jogosítványhoz jusson. Ezek között több olyan van azonban, amelyeknek csak súlyos esetei kizáró okok. Ezért ne ijedj meg, ha nálad is diagnosztizáltak pl. cukorbetegséget, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy nem szerezhetsz vele jogsit!

Alapesetben a következő betegségek lehetnek kizáró tényezők B-kategóriánál:

 • kettőslátás
 • súlyos szívritmuszavar
 • angina pectoris (nyugalmi állapotban vagy érzelmi hatásra)
 • cukorbetegség, ismétlődő, súlyos hipoglikémiával
 • alkoholfüggőség
 • pszichotróp szerhasználat, vagy a vezetési képességet jelentősen befolyásoló gyógyszerhasználat

Sokszor nem zárja ki a jogosítványszerzés lehetőségét az sem, hogy valaki mozgáskorlátozott. Ilyenkor megállapíthatják, hogy speciális autóra lesz szükséged a vezetéshez, amely a Te igényeidhez van átalakítva.

Ha mozgáskorlátozottként szeretnél vezetni tanulni, az ország több pontján is van rá lehetőséged. A keleti régióban a debreceni Vida Autósiskola nyújt speciális oktatást felkészült oktatókkal és jól felszerelt, átalakított oktatóautóval.

Elméleti (KRESZ-) képzés és vizsga

Ha vezetni szeretnél tanulni, elsőként a hozzá szükséges elméleti tudást kell megszerezned. Ebben segít az elméleti, más néven KRESZ-tanfolyam. KRESZ-órákra járhatsz személyesen, tantermi oktatásra, vagy végezheted online, e-learning tanfolyam keretein belül is.

A kétféle képzésben közös, hogy a megfelelő tudáshoz és a sikeres vizsgához alapos felkészülés szükséges. Ehhez minden esetben javasolni szoktuk a hivatalos KRESZ-tankönyvet. A tankönyv gyors és kényelmes beszerzéséhez a FirstCarral működünk együtt; itt éred el őket: https://firstcar.hu/

Tantermi képzés

A tantermi képzés a „hagyományos”, személyes oktatásra épülő elméleti képzési forma. Számos előnye van:

 • 15-20 fős csoportban, így közösségben és jó hangulatban tanulhatsz
 • éppen ezért nem vagy magadra utalva – a tanulótársaid és az oktatód is támogat és „húz” magával a tanulásban
 • képzett szakoktató segít a tananyag megértésében: magyaráz, kiemeli a lényeget, kézzelfoghatóvá teszi és begyakoroltatja a nehezebb, bonyolultabb részeket
 • az órákon bármikor megkérdezheted, amit nem értesz, és azonnal szakmailag megbízható választ kapsz
 • a tantermi képzés általában 4 hétig tart, 28×45 perces órákkal. Mivel alkalmanként 4 órát tanulhatsz, heti 2-3 alkalmat tart.

Online képzés

Az online képzés az utóbbi években vált népszerűvé, különösen a fiatalok körében. Szintén sok előnnyel büszkélkedik:

 • A választott KRESZ-csomagodtól függően, jelentkezés után 12 órán vagy 2 munkanapon belül kezdheted is a tanulást
 • a teljes elméleti tananyag elérhetővé válik számodra online felületen, így bárhol, bármikor haladhatsz vele
 • így otthonról tanulhatsz, nem kell bejárnod a tanterembe órákra
 • és a saját időbeosztásod szerint haladhatsz (ez egyszerre jelenti azt, hogy sokkal hamarabb végére érhetsz a tananyagnak, mint a tantermesek, és azt is, hogy sokkal tovább húzódhat a folyamat – minden attól függ, mennyire vagy szorgalmas)
 • tapasztalataink alapján napi 2 óra tanulással kb. 2 hét alatt lehet elsajátítani a tananyagot
 • a fejezetek végén ellenőrző kérdésekkel tudod mérni a tudásodat

KRESZ-CSOMAGOK A NEON AUTÓSISKOLÁBAN

A debreceni Neon Autósiskolánál egyedülálló KRESZ-csomagokat kínálunk tanulóinknak. Ezekben az alap elméleti tanfolyam mellett extra anyagokat és prémium szolgáltatásokat találsz, amelyek mind a Te tanulásodat könnyítik és a tudásodat mélyítik, gyarapítják.

Bronz

47 000 Ft

Ezüst

51 000 Ft

Arany VIP

78 000 Ft

Kapcsolat

Elakadtál? Nem tudod, melyik csomag igazán Neked való? Hívj fel, és segítek eligazodni! +36 30 237 4985 (Vida Soma)

BÓNUSZ ANYAGOK A NEON AUTÓSISKOLÁNÁL
- ELMÉLET -

Láttál már utasként olyan forgalmi helyzetet, amikor pillanatok töredéke alatt kellett dönteni? Akár életek is múlhatnak ezeken a döntéseken. Ilyenkor mérhetetlenül fontos, hogy azonnal felismerd a szituációt és rögtön, szinte gondolkodás nélkül tudd alkalmazni a megfelelő szabályt.

Sokan nem is sejtik, hogy az alap KRESZ-könyv vagy online KRESZ-tananyag mellett milyen sokféleképpen lehet tanulni és gyakorolni. Ezek a lehetőségek mind abban segítenek, hogy a tudásod biztossá váljon; „akkor is tudd a választ, ha álmodból keltenek fel.”
Az alábbi segítő csomagokat vásárolhatod meg a tanfolyamod mellé:

Vizsgagarancia + gyakorló program

1. vizsgagarancia: ha a gyakorló programban egymás után 6x teljesíted a próbavizsgát 68/75 pont fölött (és ezt egy-egy képernyőképpel – amin látszik a géped órája, így az is, mikor töltötted ki a teszteket - igazolod nekünk), ám a KRESZ-vizsgád mégsem sikerül, a következő vizsgád díját mi álljuk. (Ez csak az első pótvizsgádra érvényes! Ha a második KRESZ-vizsgád sem sikerülne, a többi vizsgadíjat már Neked kell kifizetned.)
2. gyakorló program: a programban lehetőséged van a KRESZ-vizsgán is használt kérdésbankkal gyakorolni. Mivel így vizsgán már ismerős kérdésekkel fogsz találkozni, ez nagyban megnövelheti az elméleti vizsgád sikerességét. Arról nem is beszélve, hogy a jól begyakorolt elméleti tudás óriási segítségedre lesz a forgalmi órák során, már autóban ülve is.

FirstCar-szett

A FirstCar csomagjában tanulást segítő eszközöket találsz. Az „alapfelszereltséget” jelentő KRESZ- és Elsősegélynyújtás tankönyv mellett extra segítséget is magában rejt. Ilyen az elsőbbségadási minitabló, ami könnyen megjegyezhető és érthető formában mutatja be, hogy mikor adj elsőbbséget. Így könnyebben fogod venni a nehezebb kereszteződések akadályait is. A csomag másik extrája a Követési távolság matrica – ez leginkább vezetés közben lesz hasznos, ám nem árt nézegetni már KRESZ-tanulás közben sem.

KRESZ-VIZSGA

Az első alkalom, amikor számot kell adnod a tudásodról, a KRESZ-vizsga – amíg ezt nem teljesíted sikeresen, nem tudod elkezdeni a vezetést. Az elméleti vizsga magába foglalja az elméleti tananyag egészét: a közlekedési ismereteket, a vezetéselméletet és a műszaki ismereteket is.

A KRESZ-vizsga országos szinten egységes: az 55 kérdés megválaszolására 55 percet kapsz. Összesen ezekből 75 pontot lehet elérni, a vizsga pedig legalább 65 ponttól számít sikeresnek. A feladatsorban felváltva kell 1 és 3 pontos feladatokat megoldanod: a kérdés nehézsége határozza meg, hány pontot ér. A KRESZ-vizsga díja 2022-ben (szintén egységesen) 4600 Ft.

Az első KRESZ-vizsga időpontját az autósiskolád igényli meg neked, illetve tisztázzátok a vizsga helyszínét (személyesen kell megjelenni, vizsgázni nem lehet online formában) és a többi tudnivalót. Célszerű kb. negyedórával korábban érkezned, hogy ha utazás közben gondod adódna (pl. nem találnád meg azonnal a helyszínt vagy termet), akkor se késd le a vizsgát. A feladatsort számítógépen kell kitöltened. Miután befejezted, a rendszer azonnal kiértékeli a megoldásaidat, így pillanatok alatt megtudod, sikeres lett-e a vizsgád.

Ha sikeres, akkor keresd fel az autósiskoládat, hogy meg tudjátok beszélni, hogyan tovább! (Melyik oktatónál fogsz vezetni, mikor tudsz kezdeni… stb.) Ha most nem sikerült, ne csüggedj, semmi sincs veszve! A vizsgaközpontban azonnal tudsz új vizsgaidőpontot kérni és újra megpróbálni. Nincs korlátozva, hogy hány KRESZ-vizsgát tehetsz; egyedül arra vigyázz, hogy a KRESZ-tanfolyam megkezdésétől számított 1 évben sikerülnie kell (ha nem, újra kell kezdened a képzést).

Hogyan tudsz felkészülni a KRESZ-vizsgára? Az egyik leghasznosabb a központi gyakorló program, ami ugyanazzal a kérdésbankkal dolgozik, mint a vizsga. Így azokkal a kérdésekkel gyakorolhatsz, amiket majd vizsgán is kapsz. Vannak online, ingyenesen elérhető feladatsorok is, ám ezekkel érdemes óvatosan bánni. Ugyanis nem hivatalos forrásból származnak, így könnyen lehet köztük hibás megoldás, amiről lehet hogy nem is tudsz. A legjobb, ha konzultálsz az autósiskolával vagy egy szakoktatóval. 

3+2 dolog, amit ne felejts otthon, ha KRESZ-vizsgázni mész

 • személyi igazolvány
 • eredeti iskolai bizonyítvány legalább 8 osztály elvégzéséről (tökéletes a gimnáziumi bizonyítvány vagy diploma is)
 • pótvizsgadíj (4600 Ft) – ez azért kell, mert ha nem sikerülne a vizsgád, új vizsgaidőpontot a vizsgadíj ellenében tudsz kérni)

+1. Érdemes kezdés előtt 15 perccel érkezned, hogy biztosan ne késd le

+2. Az éppen aktuális Covid-szabály szerint szükséged lehet maszkra és kesztyűre (erről az autósiskolád fog tájékoztatni)

Gyakorlati képzés - forgalom

A sikeres KRESZ-vizsgád után következik az, amire a legtöbb tanuló vár: a forgalmi oktatás, vagyis a vezetés. Ha mindent megtanultál, ebből is vizsgáznod kell. Ahhoz, hogy vizsgára mehess, le kell vezetned legalább 29 órát (+ vizsga), illetve 580 km menettávolságot.

5 SZEMPONT, AMI SEGÍT OKTATÓ VÁLASZTÁSKOR

A vezetés talán a legnehezebb része a jogosítványszerzésnek: összetett, eddig ismeretlen készségeket, nagy mennyiségű tudást kell elsajátítano. Sokszor szempillantás alatt kell átlátnod bonyolult helyzeteket és döntéseket hoznod. Éppen ezért döntő fontosságú, hogy milyen oktatónál tanulsz vezetni; ideális esetben olyannál, akiben meg tudsz bízni, el tudod fogadni, esetleg még kedveled is. Az, hogy hogyan telnek ezek az órák, azt is nagyban meghatározhatja, hogy később milyen érzésekkel ülsz majd kormány mögé. Alapozd meg a sofőri életed pillanatait azzal, hogy körültekintően választasz forgalmi oktatót!

Az egyik legfontosabb szempont, hogy megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkezik-e az oktató. Ebbe beletartozhat az, hogy hány éve oktat, mennyire ismeri a várost forgalmi és közlekedési szempontból, illetve milyen sikerrel vizsgáznak le a tanulói.

Ha van olyan ismerősöd, aki meg volt elégedve az oktatójával, érdemes utánajárnod, hiszen ez kincset ér. Itt ugyanúgy fontos a számodra megbízható vélemény, mint korábban, amikor autósiskolákat nézegettél. Ennek ellenére érdemes ebben az esetben is óvatosnak lenned. Egyáltalán nem biztos, hogy aki egy barátodnak szimpatikus, azzal Te is jól fogsz kijönni. Csak gondolj bele: vannak, akik igénylik a többszöri, alapos magyarázatot; ezzel szemben mások falra másznak tőle.
Ugyanez igaz a városi legendákra és pletykákra is; ezek ráadásul sokszor erős túlzásokba is esnek.
Próbálj olyanoktól tájékozódni, akiknek megbízol a véleményében!

Fontosnak tartod, hogy milyen autón tanulsz vezetni? Ez akkor különösen fontos, ha automata vagy manuális autó között gondolkozol. Néhány autósiskolánál választhatsz elektromos vagy hibrid kocsit is.  További szempontot jelenthet az autó márkája, életkora, színe, mérete…

Egy jó oktató bármekkora vagy bármilyen márkájú autóval megtanít vezetni. Éppen ezért jobban megéri inkább oktató, mintsem autó alapján választani.

Most arra kérlek, képzeld el a következő 2 szituációt!

 1. Szerda délután az oktatódra vársz a megbeszélt helyen. A 14. órád következik, megfordulást fogtok gyakorolni. Tegnap este óta ideges vagy, a gyomrod mostanra kb. akkora, mint egy alma. Múlt órán nagyon nem ment, vért izzadva sem az Y-fordulás. Az oktatód melletted már ordítva magyarázta, mit hogyan kellett volna, de persze ekkor már fel sem fogtad a szavait. Amúgy sem érted az utasításait, amiből szintén szoktak nézeteltérések lenni. Most már csak azt kívánod, legyél túl az óráidon, vergődj át a vizsgán, és majd talán egyszer újra autóba ülsz.
 2. Szerda délután az oktatódra vársz. A 14. órádnál tartasz, és megbeszéltétek, hogy most is a megfordulásokat ismételitek át. Kicsit ideges vagy, mert legutóbb nagyon nem boldogultál vele. Még szerencse, hogy birkatürelme van az oktatódnak; nem is érted, hogy nem húzta fel magát a bénázásodon. Mindegy is, a lényeg, hogy a kedvedet nem vette el, és ugyan kicsit idegesen, de szívesen próbálnád most újra. Hátha most menni fog, vizsga után pedig inkább teszel majd egy kört a szomszéd utcában, ha meg akarsz fordulni.

A két szituáció alaphelyzete ugyanaz. Mégis tisztán érződik, mennyire más lesz a két végkifejlet.

Mi a különbség? Az oktatód. Kulcsfontosságú, hogy türelmes és támogató legyen, akitől mersz kérdezni vagy segítséget kérni. Olyan, akiben meg tudsz bízni, el tudod fogadni a tanácsait, és akivel örömmel tanulsz.

Sok tanuló szeretne laza oktatót. Ezt nem szoktuk tanácsolni. Az oktatód egyszerre két dologra készít fel: a forgalmi vizsgára és az önálló, felelősségteljes közlekedésre. Ezek pedig nem lesznek lazák akkor sem, ha az oktatód az volt. Akár életek is múlhatnak az olyan „lazaságon”, mint pl. az „Átférek még azon a sárgán” mondatok. Egy felelősségteljes oktató rengeteget segíthet abban, hogy az ilyen helyzeteket felismerd és kezelni tudd.

Nagyon fontos ehhez hozzátenni, hogy mindehhez szükség van a Te megfelelő hozzáállásodra is. A bizalomnak és tiszteletnek kölcsönösnek kell lennie ahhoz, hogy hatékonyan és jó hangulatban tudjatok együtt dolgozni.

Idős vagy fiatal? Férfi vagy nő? Ha az egyik vagy másik csoporttal könnyebben megtalálod a közös hangot, ezt is érdemes figyelembe venned. Az is előfordulhat, hogy egy-egy oktató dolgozik szívesebben egy adott korcsoporttal – ha semmi más szempont nem segít a választásban, ilyesminek is utánakérdezhetsz.

AUTOMATA VAGY MANUÁLIS?

Napjainkra egyre gyakoribbak az automata sebességváltós autók, manuális váltós társaikkal szemben. Ezzel összhangban több autósiskola dolgozik ma már automata váltós autóval, felkínálva ezt a lehetőséget is a tanulóinak. Így viszont felmerül a kérdés: mikor vagy kinek éri meg az automata váltós képzést választani? Egyáltalán megéri-e, vagy miben különbözik a két oktatás (a váltókar típusa mellett)? 

Manuális váltós oktatás

A „hagyományos”, manuális sebességváltós oktatás egyelőre elterjedtebb, mint az automata. Ennek több oka is van:

 • A manuális váltóra szóló jogosítványoddal egyaránt vezethetsz manuális és automata autót is (ellenben automatára szólóval nem vezethetsz manuálisat)
 • Így nem kell félned később sem attól, hogy nem tudod kezelni a többi kocsit (például ha a nagyszülők kocsiját neked kellene szervizbe vinni)
 • A legtöbb oktató jelenleg még manuális autóval dolgozik. Ezért ha ragaszkodsz egy oktatóhoz, lehetséges, hogy csak manuális autó „jön vele”

Automata váltós oktatás

Egyre több tanuló vált át menet közben automata váltós oktatásra, de sokan vannak, akik így is kezdik a vezetni tanulást. Szintén több ok sorakozik emellett is:

 • Automata váltós autóval sokkal könnyebbé válik a tanulás. Ennek az az oka, hogy könnyebb kezelni az autót, így több figyelmet tudsz szentelni a forgalomnak
 • A járműkezelést hamarabb elsajátítod, ezzel gyorsabbá is válik a tanulás
 • Fizikailag kevésbé fárasztó automata váltós kocsit vezetni, mint folyamatosan váltani
 • A hibrid és tiszta elektromos rendszerű autókban legtöbbször automata váltó van

Még most sem tudod eldönteni, melyik oktatási formát válaszd? Ne ess kétségbe! A gyakorlati oktatás közben is bármikor lesz lehetőséged átváltani egyikről a másikra. Sőt, ha automata autóval vizsgázol le, akkor sincs semmi veszve. Mindössze egy különbözeti vizsgát kell tenned, és érvényes lesz a jogosítványod a manuális váltós kocsikra is.

VEZETÉSI ÓRÁK - HOGY MINDENT TUDJ

Kicsi korod óta égsz a vágytól, hogy vezethess végre? Vagy épp ellenkezőleg: túl vagy a KRESZ-vizsgán, és összeszorul a gyomrod ha eszedbe jut, hogy vezetni fogsz? Bárhogy is érzel, rengeteget segít, ha tisztában vagy vele, mi vár rád.

Ahhoz, hogy elkezdhess forgalmi órákat venni, sikeres KRESZ-vizsgát kell tenned. Ezután meg kell találnod az oktatódat; ha nem tudod, milyen szempontokat érdemes figyelembe venned, itt segítünk!

Általában az első órák a rutinpályán telnek, ahol zárt területen tanulod meg biztonságosan kezelni az autót. Ha jól megy, hamarosan kimentek a forgalomba, és fokozatosan tanuljátok meg a különböző helyzeteket, feladatokat megoldani. A forgalmi vizsga előtt kötelező levezetned 29 órát (a vizsgával együtt 30-at), illetve 580 km menettávolságot. Amíg ez a két feltétel nem teljesül, nem jelentkezhetsz vizsgára. Fontos azonban tudnod, hogy a legtöbb tanulónak nem elég ez a 30 óra ahhoz, hogy sikeresen vizsgázzon vagy később, önállóan megfelelő tudással és gyakorlattal vezessen. Ha az oktatód úgy gondolja, hogy a 30 óra után még nem vagy felkészülve a vizsgára, általában nem az a célja, hogy lehúzzon a plusz órákkal. Gondolj csak bele, mekkora felelősséget vállal azzal, hogy ő tanít meg vezetni! Egész életedben azt a tudást fogod használni, amit vele szereztél. Talán nincs is olyan oktató, aki ne viselné a szívén a (volt) tanulói sorsát.

Milyen gyakran fogsz vezetni? Ezt rengeteg tényező befolyásolja. Az utóbbi néhány év óta minden autósiskola rendkívül leterhelt. Sokkal többen szeretnének most jogosítványt szerezni, mint ahány tanulót kényelmesen tudnának oktatni – ez országszerte igaz. Ezért jó ha számolsz azzal, hogy akár pár hetet várnod kell, mire vezetni kezdhetsz. Fontos szempont, hogy mennyire lehet összeegyeztetni az oktatód időbeosztását és a tiédet. Az, hogy heti hány órát vehetsz, nagyban függ az autósiskolától, ahol tanulsz. A Neon Autósiskolánál átlagosan heti egyszer vagy kétszer 2 órát vezetnek a tanulóink (tehát heti 2-4 órát).

Vannak autósiskolák, ahol „villámjogsival” kecsegtetnek. Ilyenkor legtöbbször a vezetési órákat kínálják jóval gyakrabban, mint az átlag: „heti 5-ször vezethetsz” vagy „2 hét alatt jogsit szerezhetsz” jelmondattal. Az ilyen ígéretekkel két okból is jobb, ha óvatosan bánsz. Az egyik az, amit korábban írtunk: országosan minden autósiskola terhelt. Felmerül tehát a kérdés, hogy ez az autósiskola tényleg be tudja-e osztani az ígéretnek megfelelően a tanulóit. Ha pedig igen, őket miért nem érinti a „túl sok tanuló” problémája? A másik ok sokkal inkább szakmai: tapasztalataink szerint sokszor nem éri meg a rapid képzés. A vezetés ugyanis egy készség (mint pl. az olvasás vagy biciklizés), aminek el kell mélyülnie, le kell ülepednie. Nem fog menni a megfordulás, ha nem tudsz rutinosan sebességet váltani vagy elindulni; nem tudsz ráépíteni egy olyan készségre, ami még nincs meg. Az elmélyüléshez pedig idő kell. A leghatékonyabb, ha legalább 2-3 nap eltelik két vezetési alkalom között. Emellett sokszor látjuk azt, hogy a „rapidos” tanulók 1-2 hét intenzív vezetés után elfáradnak mentálisan. Kimeríti őket a rengeteg új információ, feladat és elvárás, és innentől kezdve egyáltalán nem teljesítenek és haladnak jobban – sőt! -, mint a „normál órás” tanulók. Éppen ezért ha nem sürgősen kell a jogosítványod, nem szoktuk javasolni a gyorsított tanulást – egyszerűen azt látjuk, hogy nem éri meg.

Hány órára lesz szükséged? Ezt a kérdést nem igazán lehet előre pontosan megválaszolni. Ahogyan fentebb írtunk róla, vizsga előtt kötelezően le kell vezetned 29 órát (plusz a vizsga) és 580 km menettávolságot. Jellemzően azonban ez nem elég; egy tanuló átlagosan 40-50 órából tud sikeresen levizsgázni. Az autósiskolára jellemző óraszámokat jól mutatja az Átlagos Képzési Óraszám (ÁKÓ). Ez a mutató százalékosan fejezi ki, hogy átlagosan hány órát vesznek az autósiskola tanulói sikeres forgalmi vizsga előtt. Mivel a kötelező 30 óra a 100%, az értéke általában 120-160% körül mozog. Az, hogy végül hány órára lesz szükséged, rendkívül egyénfüggő. Van, aki szinte azonnal ráérez, míg mások jóval nehezebben. Automata váltós autóval többnyire könnyebb, így kicsivel kevesebb órából vizsgáznak le a tanulók.

BÓNUSZ ANYAGOK A NEON AUTÓSISKOLÁNÁL
- FORGALOM -

Heteket kell várnod mielőtt elkezdenél vezetni tanulni, de addig sem szeretnél tétlenkedni? Esetleg nehezen megy egy-egy parkolási feladat, vagy nem boldogulsz az összetettebb kereszteződésekben? Gyakorolj otthon, két vezetési óra között!

Persze most nem arra biztatlak, hogy pattanj be a családi autóba és irány valamelyik elhagyatott buszforduló vagy parkoló. Ilyesmivel ne próbálkozz, mert könnyen nagy baj lehet belőle! Még ha balesetet nem is okozol, ha elkapnak eltiltanak a képzéstől, így nem folytathatod.

A Neon Autósiskolánál viszont számos videós és írott anyagot állítottunk össze, amelyek a forgalmi feladatok gyakorlását segítik. A vezetni tanulás minden szakaszához találsz segédanyagokat.

Miért éri meg? Mivel az órák közben is tudsz tanulni, nem esel ki a gyakorlatból két óra között. Az anyagokat közel 30 éves szakmai tapasztalatunk alapján állítottuk össze, így azokra a helyzetekre, feladatokra fókuszálnak, amelyek általában gondot okoznak a tanulóknak. Debreceni autósiskola lévén, debreceni utcákon, kereszteződésekben gyakorlunk a kiegészítő anyagokkal is. Ezért otthon visszatérhetsz az Egyetem téri körfogalomhoz, a Hatvan utcai „megfordulós” szakaszhoz vagy a Csapó utcai parkolókhoz, ha előző órán ezekkel volt nehézséged. Mivel pedig otthon be tudod gyakorolni, legközelebb már jól fog menni, és foglalkozhattok a többi feladattal – vagyis gyorsabban tudtok haladni.

Autókezelés alapok (PDF)

Ez az oktatóanyag abban segít, hogy az első órák során tanultakat elmélyítsd. Miért fontos ez? Azért, mert a közlekedés legalapvetőbb feltétele, hogy magabiztosan tudd kezelni az autót. Ha még nem gyakoroltad be például a sebességváltást, a figyelmed egy jelentős részét ez fogja lekötni; így viszont kevesebb figyelmed marad a forgalomra, úttestre, más autókra stb. Ha viszont ezeket az alapokat otthon elsajátítod, az órákon már nem ezekkel kell foglalkozni, vagyis gyorsabban haladhattok majd.

Hogyan parkolj? Alapkészségek és extra technikák (PDF)

Kiver a víz a parkolástól? Nem csodálom; sok tanulónak van szüksége több időre, mire ráérez és be tudja gyakorolni. Ezt hivatott segíteni az alábbi pdf. Segít begyakorolni a megfelelő támpontokat, hogy élesben, kocsiban ülve már az „elméleti” rész gondolkodás nélkül menjen, és csak a kivitelezésre kelljen koncentrálnod.

Egyirányú utcák (videó)

A vezetni tanulók egyik nagy mumusa az egyirányú és kétirányú utcák váltakozásából álló környék. Ebben a videóban azt ismételjük át, mire kell figyelned, ha ilyen utcákba tévedsz a forgalmi órák során.

Izzasztó kereszteződések (videó)

A gyakorlati órák ezen szakaszában már bevihet az oktatód olyan helyzetekbe, amik jóval bonyolultabbak, mint az első órák feladatai. Ebben az anyagban Debrecen izzasztó kereszteződéseit szedtük össze minden olyan infóval, amiket tudnod kell ahhoz, hogy sikeresen juss túl rajtuk.

Gyakori buktatók (PDF)

A kötelező 30 óra közeledtével elkezdhettek az oktatóddal a forgalmi vizsgára készülni. Ebben az extra anyagban ehhez nyújtunk segítséget: oktatóink sok éves tapasztalata alapján gyűjtöttük össze a leggyakoribb buktatókat, amik miatt a tanulók nem tudnak sikeres vizsgát tenni. És persze megtalálod a helyzetek megoldását is.

FORGALMI VIZSGA

Találkoztál már olyan emberrel, aki bármilyen félelem nélkül, szíves-örömest ment el egy vizsgára? Ha igen, akkor is valószínűleg kevéssel. A forgalmi vizsgákról ráadásul legalább annyi rémhír kering, mint egy-egy egyetemi vizsgáról vagy szigorlatról. Ilyenkor – az alapos felkészülés mellett – talán az jelenti a legnagyobb segítséget, ha tisztában vagy vele, mi vár rád.

Érdemes 15-20 perccel korábban érkezned az indulási helyszínre (ahogyan a KRESZ-vizsga esetében is javasoltuk). Ebben az időben akár át is tudjátok beszélni gyorsan az oktatóddal a bajos feladatokat vagy ha kérdés maradt volna benned.

Vizsga előtt 3 pakli kártyából kell kihúznod egyet-egyet: ezeken lesznek a feladatok. Miután ezeket tisztáztátok, ki kell szállnod és elvégezned a műszaki ellenőrzést. Ha ez is megvolt, elindultok. A vizsga 60 percig tart; ezalatt kell a megadott útvonalat bejárnod, egyszer parkolnod és megfordulnod. Maga a vezetés szinte ugyanolyan, mint amikor még gyakoroltatok: az oktatód adja az utasításokat, a vizsgabiztos csak (csendben) figyel.

Ha sikerül a forgalmi vizsga és az elsősegélynyújtás is megvan, boldogan hátradőlhetsz: megszerezted a jogosítványodat! Már csak meg kell igényelned a kormányhivatalban, és amint megjön, végre autóba pattanhatsz egyedül is. Ha nem sikerül, akkor se keseredj el, mert sajnos egyáltalán nem ritka a bukás. Ebben az esetben az oktatóddal beszéljétek meg, hogyan tovább: szükséged lenne-e még néhány órára, illetve mikor próbáljátok meg legközelebb.

Elsősegélynyújtó tanfolyam és vizsga

A jogosítványszerzés harmadik nagy része – az elméleti és a gyakorlati (forgalmi) képzésen túl – az elsősegélynyújtás tanfolyam és vizsga. Amíg nem teszed le a közúti elsősegélynyújtás vizsgát, ugyanúgy nem kaphatod kézhez a jogosítványodat, mint ha az alapvető KRESZ-szabályokkal nem lennél tisztában, vagy fogalmad sem lenne arról, hogyan kell egy autót kezelni.

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓ TANFOLYAM

A közúti elsősegély-tanfolyam elvégzése nem kötelező a vizsgához. Ám mivel így tudsz hatékonyan felkészülni rá, ajánljuk az elvégzését. Háromféle lehetőséged van rá:

 • Jelentkezhetsz az autósiskolád által szervezett tanfolyamra
 • Választhatod a Magyar Vöröskereszt tanfolyamát
 • Vannak online tanfolyamok is, de a vizsga gyakorlati része miatt ezeket nem javasoljuk

Nagy segítséget nyújt a felkészülésben a hivatalos Elsősegélynyújtás tankönyv (szerezd be itt: www.firstcar.hu).

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS VIZSGA

A következőkben összegyűjtöttünk mindent, amit az elsősegélynyújtás (vagy más néven egészségügyi) vizsgáról tudnod kell.

1. Hogyan készülj fel az elsősegélyvizsgára?

Ahogyan ezt már fentebb kifejtettük, háromféle lehetőséged van a felkészülésre, ám egyik sem kötelező (ennek ellenére erősen ajánlott):

 • jelentkezhetsz az autósiskolád által szervezett elsősegély-tanfolyamra
 • választhatod a Vöröskereszt által indított elsősegély-tanfolyamot
 • végezhetsz online képzést is (ám mivel a vizsga egyik része gyakorlati, ezt kevésbé szoktuk javasolni)

A felkészülésben hatalmas segítséget nyújt a hivatalos Elsősegélynyújtás tankönyv. Ebben megtalálod a vizsgán felhasznált tételeket, így közvetlenül ezekkel is tudsz gyakorolni – felesleges tovább ecsetelni, mekkora kincs ez a vizsgázóknak. Szerezd be villámgyorsan és kényelmesen itt: www.firstcar.hu

2. Általános tudnivalók:

 • az elsősegélyvizsgát a Magyar Vöröskereszt szervezi
 • a vizsgát bármikor leteheted a KRESZ- és forgalmi oktatás ideje alatt. Arra figyelj, hogy amíg nem teljesíted az elsősegélyvizsgát is, nem igényelheted meg a jogosítványodat.
 • a vizsga debreceni helyszíne: 4025 Debrecen, Hatvan u. 37.
 • az elsősegélyvizsga díja 2023-ban 15 500 Ft; ezt a vizsga napja előtt legkésőbb 2 nappal, átutalással fizetheted be. Ha Hajdú-Bihar megyében szeretnél vizsgázni, a fizetés menetéről itt találsz bővebb információt: http://voroskereszthajdu.hu/tartalmak.php?id=28

Elsősegélyvizsgára a Magyar Vöröskeresztnél (tehát nem az autósiskoládnál), elektronikus úton, telefonon vagy személyesen jelentkezhetsz.

Ha Hajdú-Bihar megyében szeretnél vizsgázni, a következő elérhetőségeken tudod megtenni:

 • elektronikus úton: http://hajdubihar.voroskereszt.hu/
 • telefonon: 06/52/316-330 vagy 06/52/316-679 (hétfőtől-csütörtökig: 7.30-15.30 óráig; pénteken: 7:30-13:00 óráig.)
 • személyesen: a vizsgaközpontban (4025 Debrecen, Hatvan u. 37.)

A vizsga előtti nagy izgalomban könnyen lehet, hogy elfelejtesz valamit. Hogy ne ezen múljon a vizsgád, csekkold le itt, hogy mindened megvan-e:

 • személyi adatok
 • érvényes fényképes igazolvány
 • lakcímkártya
 • az aktuális Covid-szabályok szerint arcot és orrot eltakaró maszk és kesztyű

A Magyar Vöröskereszt által szervezett elsősegélyvizsgának egyaránt van elméleti és gyakorlati része. Vannak kötelezően bemutatandó gyakorlatok:

 • betegvizsgálat
 • újraélesztés (egy segélynyújtóval)
 • eszméletlen  beteg ellátása (stabil oldalfektetés)

Ezek mellett húzni fogsz „A” és „B” tételt, amelyek az elméleti kérdést tartalmazzák. Ezeket szóban kell majd megválaszolnod.

Ha sikeres vizsgát tettél, azonnal kiállítják a róla szóló igazolást és végeztél is. Az igazolást jól tedd el, mert a jogosítványod kiváltásához be kell majd mutatnod!

Vannak olyan hibák a gyakorlati feladatoknál, amelyek miatt az elsősegélyvizsgán azonnal megbuktatnak. A következőket érdemes mindenképpen elkerülnöd:

Újraélesztés:

 • az elhelyezkedés hibás,

 • a teendők érvényes szakmai szabályoknak megfelelő sorrendje nem megfelelő,

 • a mellkaskompresszió jellemzői (frekvencia, mélység, folyamatosság) nem megfelelőek,

 • a befúvások hatástalanok, ennek oka nem kerül felismerésre és korrigálásra

Életjelenségek vizsgálata:

 • az eszméletlenség vizsgálatának lépéseit nem ismeri,

 • a légzés vizsgálatát nem szabályszerűen végzi.

Eszméletlenség vizsgálata és ellátása:

 • a légútbiztosítás szükségességét nem ismeri fel, és nem megfelelően alkalmazza,

 • ha nem tudja, hogy nem mozdítható betegnél/sérültnél hogyan biztosítható átjárható légút.

Stabil oldalfektetés:

 • durva átfordítás, mozgatás,

 • a fej hátraszegése elmarad,

 • instabil marad a beteg/sérült.

Vérzések ellátása:

 • a kézzel történő vérzéscsillapítás (nyomáspont vagy direkt ujjnyomás) elmarad, a vérző

 • végtag, testrész felemelése elmarad és más hatásos vérzéscsillapító/megszüntető eljárás sem történik,

 • ha a nyomókötést lazán, nem megfelelően helyezi fel,

 • nyomókötést tesz fel a nyakra,

 • vérző végtagra szorító körülkötést helyez fel,

 • a kivérzés tüneteit nem ismeri fel, ellátását nem tudja.

Égés ellátása:

 • hűtés elmaradása,

 • idegen anyag sebre juttatása.

Fektetési módok:

 • ha a fektetési módok indikációit nem ismeri, kivitelezésüket nem tudja (félig ülő helyzet, sokk fektetés – hasi sérült, eszméleténél lévő koponyasérült, ájult beteg, eszméletlen beteg fektetése)

Bukósisak levétele:

 • indikációját nem tudja,

 • fej-nyak mozgatásával próbálja levenni,

 • két segítő esetén, ha az „A” segélynyújtó a fej-nyak rögzítését nem veszi át és biztonsággal két kézzel nem rögzíti.

Kimentés (Rautek-féle műfogás):

 • indikációit (gépkocsiból mentésnél) nem tudja,
 • nem tudja megfelelően kivitelezni.

Hirtelen légúti elzáródás:

 • az eltávolítás egyes lépéseinek kivitelezését nem tudja.

Rögzítések:

 • csont – ízületi sérülések rögzítését nem a szabályok szerint végzi (ellátásának szabályait nem ismeri, a szükséges rögzítések kivitelezését nem tudja).

(Figyelem! Ezek azok a hibák, amelyek önmagukban is bukást eredményeznek. Azonban előfordulhat, hogy több más, kisebb tévesztés miatt buktatnak meg valakit – az ilyen kisebb hibákat itt nem soroltuk fel. Továbbá ha az elméleti kérdések megválaszolása nem megfelelő, az szintén okozhat sikertelen vizsgát.)

Ahogyan az élet minden területére, az elsősegélyvizsga jellemzőire is hatással van a Covid-19 járványhelyzet. Így a vizsgatételek kissé módosultak, a következők szerint:

Általános szabályok:

 • a vizsgaterembe való be- és kilépéskor kötelező a kézmosás, kézfertőtlenítés
 • a vizsga alatt kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése
 • a vizsga alatt kötelező a kesztyű viselése
 • a gyakorlatok többségét az egyéni védőeszközök viselése mellett a vizsgázók egymáson is bemutathatják. Ha azonban nem szeretnének kontaktusba kerülni egymással, a vizsgát alternatív értékelési szempontok alapján is teljesíthetik.
 • alternatív értékelés esetén is cél, hogy a lehető legtöbb tudáselemet gyakorlati formában kérjenek számon

Betegvizsgálat:

 • eszméletvizsgálat bemutatása csak a fantomon

 • légzésvizsgálat bemutatása csak a fantomon, általános betegvizsgálat fantomon vagy szemléltetésre alkalmas egyéb eszközön

Légútbiztosítás:

 • fej hátraszegésének bemutatása csak a fantomon

 • stabil oldalfektetés bemutatásakor a vizsgázó önmaga fordul oldalra (a vizsgázó szóban kiegészíti lépésenként a gyakorlatot pl. az ellátás célja, kizáró okok felsorolása stb.)

 • potenciális gerincsérült légút biztosításának bemutatása csak a fantomon (a vizsgázó szóban kiegészíti a gyakorlatot pl. több elsősegélynyújtó rendelkezésre állása esetén alkalmazható módszer ismertetése)

Újraélesztés:

 • az újraélesztés bemutatása során nem kötelező a befújásos lélegeztetés, helyette 1 perc folyamatos mellkasnyomást kell bemutatni szabályosan
 • a fantomra sebészi maszk fölhelyezése a vizsgáztató szóbeli instrukciója alapján

 • 1 perc folyamatos mellkas kompresszió (a vizsgázó szóban kiegészíti a gyakorlatot pl. lélegeztetés aránya, módjai, mire kell odafigyelni lélegeztetés közben és a befújások között stb.)

Vérzések, sebellátás:

 • direkt nyomás bemutatása saját testrészen a feltételezett sebben

 • sebfertőtlenítés bemutatása saját végtagon a feltételezett seben

 • kötés felhelyezése arra alkalmas alakú szemléltető eszközön

Fektetési módok bemutatása: során a vizsgázó önmagán alakítja ki az elérni kívánt pozíciót külső eszközök igénybevételével (pl. pokróc, párna, szék stb., a vizsgázó szóban kiegészíti a gyakorlatot pl. a pozicionálás kialakításának lépései, további indikáció ismertetése stb.)

Törések:

 • háromszögletű kendő fölhelyezése alkalmas szemléltető eszközön

 • alsó végtag talált helyzetben történő rögzítésének bemutatása saját lábon

Bukósisak levétele: csak a fantomon (a vizsgázó lépésenként mindkét ellátó feladatát mutassa be)

Légúti idegen test eltávolítása:

 • háti ütés bemutatása fantomon, vagy egyéb alkalmas szemléltető eszközön

 • hasi lökés kezdőpozíciójának és mozdulatának bemutatása saját törzsön

Mentési fogások bemutatása: alkalmas szemléltető eszközön

Forrás: https://voroskereszt.hu/elsosegely/vizsgak/

Egészségügyi területen tanulsz vagy már van jogosítványod más kategóriából? Jó hírünk van! Ha az alábbi esetek valamelyike illik rád, mentesülhetsz az elsősegélyvizsga alól:

 • az orvostudományi egyetemen szerzett orvosi, fogorvosi gyógyszerészi,
 • az állatorvos- tudományi egyetemen szerzett állatorvosi,
 • védőnői,
 • dietetikus,
 • mentőtiszti,
 • gyógytornász,
 • egészségügyi szakoktatói,
 • diplomás ápolói oklevéllel képesítéssel) rendelkező, valamint
 • a közegészségügyi felügyelői főiskolai szakon végzettek, és
 • az egészségügyi közép-vagy szakiskolát végzettek, illetve
 • minden vizsgázó, aki 1969. 07. 01. és 1983. 12. 31. között „D” kategóriás, vagy
 • trolibusz kategóriás járművezetői engedélyt szerzett, továbbá aki
 • január 01-je után:
 • bármely járműkategóriára vezetői engedélyt (jogosítványt),
 • ‘trolibusz” kategóriára járművezetői engedélyt,
 • „Mezőgazdasági vontató”, „Segédmotoros kerékpár”, vagy
 • „Lassú jármű” kategóriában közúti járművezetői jogosultságot szerzett.

Ezekben az esetekben nem kell külön elsősegélyvizsgát tenned a jogosítványodhoz. A Magyar Vöröskereszt irodájában kell bemutatnod a kiváltó igazolást (pl. oklevelet).

Ha már szereztél jogosítványt más kategóriából és ahhoz tettél elsősegélyvizsgát, automatikusan mentesülsz az újabb vizsga alól.

Ha előre látod, hogy a kért időpont nem megfelelő, legkésőbb 2 munkanappal előtte mondd le a vizsgát! Amennyiben nem jelzed, hogy nem fogsz tudni részt venni, csak úgy jelentkezhetsz következő időpontra, ha az igazolatlan távollét díját rendezed.

Ha nem jelensz meg vizsgán a kért időpontban, csak úgy jelentkezhetsz a következőre, ha a vizsgadíjat ismételten kifizeted.

Ha minden vizsgán túl vagy: a jogsid kiváltása

Sikerült mindhárom (KRESZ-, forgalmi és elsősegély) vizsgád? Először is gratulálunk! 🙂

Nincs már más dolgod, mint megigényelni a jogosítványodat. Ezt egy kormányablakban vagy okmányirodában tudod megtenni, és a következő dokumentumok szükségesen hozzá:

 • személyes iratok (személyi igazolvány, lakcímkártya, illetve ha van, korábbi jogosítvány)
 • a Magyar Vöröskereszt által kiállított, sikeres elsősegélyvizsgáról szóló igazolás
 • orvosi alkalmassági vélemény
 • (ne felejts el úgy készülni, hogy fénykép is készül rólad a kártyához)

Az utolsó sikeres vizsgád (forgalmi, esetleg elsősegély) utáni 2. munkanaptól igényelheted meg a vezetői engedélyedet. Ezt követően pedig 8 napon belül állítják ki.

Első alkalommal ingyenesen válthatod ki (ha már rendelkezel más kategóriából jogosítvánnyal, akkor a kategóriabővítésről szóló írásunkat olvasd el – ehhez görgess picit lejjebb).

Ha elkészült az oly régóta áhított plasztikkártya, kipostázzák neked vagy átveheted személyesen is.

Jogsi után...

A kezedben tartod a jogosítványodat? Biztosan elönt a büszkeség, és teljesen jogosan! 🙂

Itt összegyűjtöttük azokat a témákat, amik kezdő (vagy kevésbé kezdő) sofőrként felmerülhetnek benned.

Vezetés: önállóan, de mennyire?

Kezdő sofőrként eleinte lehet, hogy izgulva, kicsit talán félve vágsz neki az utaknak. Ez teljesen rendben van - sőt, az óvatosság hasznos is lehet. Fontos azonban, hogy minél többet vezess. Ugyanis vezetés közben folyamatosan tanulunk, tapasztalatot és rutint szerzünk, új helyzeteket ismerünk meg. Ha forgalmi vizsga után sokáig nem ülsz kormány mögé, elveszítheted azt a gyakorlatodat is, amit addig megszereztél. Így mindenképp érdemes minél többet, minél többféle útvonalon vezetni már az első perctől kezdve.
Sokan ajánlják, hogy az első időszakban szülővel vezess; erről megoszlanak a vélemények. A legjobb az, ha ezt a kérdést a szüleiddel közösen beszélitek meg. Fontos, hogy ők is biztonságban érezzenek téged, és te is komfortosan érezd magad vezetés közben. Sokat segít, ha ül melletted egy tapasztalt utas, aki egy-egy bonyolult helyzet előtt tippet ad vagy segít átgondolni. A bizalomnak kölcsönösnek kell lennie: a kioktató, túlféltő vagy túlságosan aggódó stílus sok konfliktust szülhet.

T-matrica

Szintén örök dilemma, hogy segít-e a kezdő sofőrnek a T-matrica az autóján. Könnyen válhat ugyanis kétélű fegyverré.
Egyértelműen megkönnyíti a kezdő sofőr dolgát, ha a közlekedés többi résztvevője - látva, hogy friss jogosítványos - előzékenyebb és segítőkészebb. Tehát például elsőbbségéről lemondva kienged egy kereszteződésben, vagy türelmesen megvárja, ha nehézkesebben előzöl meg egy biciklist.
Akad azonban hátulütője is a segítségnek. Mivel a T-matrica "mögé bújsz", saját magaddal is elhitetheted, hogy kezdőként "bénább" vagy és rászorulsz mások segítségére. Így előfordulhat, hogy jóval később szerzel magabiztosságot a forgalomban, mint ha kezdettől fogva "teljes" sofőrként közlekedtél volna. Egy másik hátrány lehet, ha a T-matricás autót a család más tagja is vezeti. Képzeld el, hogy kezdőként kínosan ügyelsz a sebességhatárokra, míg a szüleid kissé lazábban kezelik azokat. Ha sokat jártok egy környéken, az ott közlekedők esetleg megjegyezhetik az autót. Ez jó addig, amíg tudják, hogy neked még szükséged van a támogatásra. De mit fognak gondolni akkor, ha a T-matricás autó gyorsabban száguld, mint megengedett lenne? Ugyanúgy segítenének legközelebb?
Ezeket érdemes végiggondolnod, ha T-matricán töröd a fejed. Sokaknak valóban segít, másoknak nem válik be - illeszd saját magadhoz!

Éjszakai vezetés és nagy távok - csak óvatosan!

Bármennyire bátran és magabiztosan közlekedsz autóval, az első időszakban érdemes óvatosnak lenned. Bőven akadnak ugyanis olyan helyzetek, amelyeket nem ismersz, nem vagy hozzászokva vagy nincs benne gyakorlatod.
Az egyik ilyen az éjszakai/esti, szürkületi vezetés, különösen esős-nedves időben. Előfordulhat, hogy jóval kevesebbet (akár szinte semmit sem) látsz. Ilyenkor sokkal óvatosabban csinálj mindent, nehogy baleset legyen a vége!
Hasonlóan kockázatos lehet, ha kevés tapasztalattal szeretnél nagy távokat levezetni (tipikus példa a nyaralás). Azért nem ajánlott, mert az idegrendszered nincs hozzászokva ahhoz, hogy órákon keresztül, monotonon de mégis feszülten koncentráljon egy irányba. Még a rendszeres pihenőkkel is nagyon kimerítő.

Meddig érvényes a friss jogosítványod és hogyan hosszabbítsd meg?

A jogosítványodat akkor kell meghosszabbítanod, amikor lejár az orvosi alkalmassági véleményed érvényessége. (Erről itt olvashatsz.) Ezért a hosszabbítás folyamatát azzal kell kezdened, hogy új orvosi alkalmassági véleményt kérsz. (Ahogyan legelőször, ezt most is háziorvosnál, üzemorvosnál stb. tudod megtenni.) 2021. 02. 01. óta az orvosi alklassági véleményt nem kell külön benyújtanod, mert a központi nyilvántartásban szerepel. Ennek ellenére az ügyintézésnél vidd magaddal, mert szükséged lehet rá!
Ha megszerezted, az új jogosítványodat szintén kormányhivatalban igényelheted meg. Ha személyes ügyintézést választasz, az eljárás díja 2022-ben 4000 Ft (nyugdíjkorhatár fölött 1500 Ft). Igényelheted azonban online, elektronikus úton is (a magyarorszag.hu weboldalon keresztül); ebben az esetben az eljárás díjtalan. Új jogosítványodat szintén 8 napon belül állítják ki. Miután átvetted, a régi, lejárt vezetői engedélyedet le kell adnod a kormányablakban.

Más kategóriából is szeretnél jogosítványt? Semmi akadálya!

Megvan a B-kategóriás jogosítványod, de vágysz rá, hogy motort vezess? Esetleg a kamionok vagy buszok nyűgöznek le? Semmi nem áll az utadba, ha kategóriát bővítenél! Mutatjuk, mit kell tenned:
1. Első lépésként nézz utána, melyik kategóriára van szükséged! Ehhez ebben a táblázatban találsz segítséget. Ha tudod, melyik kategóriából szeretnél jogosítványt szerezni, válaszd ki a legszimpatikusabb autósiskolát azok közül, amelyeknél van lehetőség az adott kategória elvégzésére.
2. A jelentkezés, tanfolyam, vizsgára való jelentkezés folyamata sok esetben nagyon hasonlít a – Számodra már ismerős – „B” kategóriás tanfolyamokhoz. Egyes kategóriákhoz más típusú orvosi alkalmassági véleményre lehet szükség, mint a már meglévő „B” jogosítványodhoz – ebben az esetben ezt is be kell szerezned.
3. Sikeres vizsgák után szintén kormányhivatalban tudod megigényelni új, bővített jogosítványodat. Ezt ugyanúgy tudod megtenni, mint ha kategóriabővítés nélkül kellene cserélni az okmányt. Online ügyintézés esetében az eljárás szintén ingyenes, személyes ügyintézés esetén az okmánycserével megegyező díja van. Az új kártya kiállítása szintén 8 napon belül történik.

Neon autósiskola Debrecen oktatói

Maradt még kérdésed, amire nem kaptál választ? Tedd fel itt!